maanantai 7. tammikuuta 2013

Silmukanviilausta

"NEULONNAN MÄÄRITELMÄ
Neulominen on sellainen tekstiilien valmistustekniikka, jossa materiaalina on lanka ja työälineinä neulepuikot tai neulekone.  Neulottaessa tehdään silmukoita, jotka sitoutuvat toisiinsa. Silmukoista muodostuu tasomainen silmukkarakenne, neulos.


NEULOMINEN
Neuleen valmistaminen on neulomista. Joissain murteissa neulalla tai ompelukoneella ompelemista sanotaan neulomiseksi ja tätä virheellistä ilmaisua tulisi ehdottomasti välttää.


KUTOMINEN
Varsinkin länsimurteissa  neulomisen sijasta käytetään samassa merkityksessä sanaa kutominen ja se on oikeakielisyyden vaatimuksienkin mukaan aivan hyväksyttävää. Kannattaa kuitenkin muistaa, sekaannusten välttämiseksi, että kutominen tarkoittaa ensi sijaisesti kangaspuissa kutoista.


NEULETYÖ, NEULE
Keskeneräistä, vielä tekeillä olevaa neulontatyötä sanotaan neuletyöksi. Myös kudin tai kutimet tarkoittaa tekeillä olevaa neuletyötä. Valmis, neulomalla valmitettu tekstiili, on neule."


Näin meitä valistaa Leena Sarvas Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksesta.

Sanakirja sanoo muuta:
OMMELLA = liittää kaksi reunaa yhteen langalla
* sew  (US)
* stitch (US)

NEULOA
* knit (UK)
* sew (US)

KUTOA = valmistaa kudosta esimerkiksi puikkojen ja langan avulla
* knit (UK)
* weave (US)

Tämän mukaan amerikkalaisille ompeleminen ja neulominen on sama asia. Kun taas englantilaisille neulominen ja kutominen on sama asia.
Kuulumme länsimurteiden alueeseen ja kansainvälisesti olemme Knit in public,  meillä on lupa olla neulomatta. Olkaamme siis elelleen kutojia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti